Kezdőlap/Main
English
Fórum Full-Size

BLACK ICE TOUR
AC/DC Hírek
Koncertbeszámoló
AC/DC Black Ice Tour
Budapest Sportaréna
Black Ice Album
Black Ice Tour galéria
Black Ice Tour video
AC/DC MINDÖRÖKKÉ
1991 Népstadion...
Az AC/DC története
AC/DC tagok
AC/DC diszkográfia
AC/DC Extrák
AC/DC HUNGARY
AC/DC Hungary Blog
AC/DC Black Ice Blog
Kapcsolat/Contact
Mediacenter
Linkek
Impresszum

AC/DC Black Ice Tour :: A Koncert

Több generáció örök ACDC élményekkel gazdagabban!

Öregek és gyerekek, fiatalok és idősek együtt lengették karjukat a hétfői ACDC koncerten. Hatalmas élmény a Rock and Roll vonaton utazni...

Egy koncert amire közhelyek nélkül állíthatom nagyon sokan vártak. Nem csak a 20 éves lázadó ifjúság, bár ők manapság más zenén nevelkednek, hanem szó szerint három generáció számolta a napokat visszafelé, vagy figyelte a visszaszámlálót itt az ACDC Hungary oldalán.

Kihagynék most minden előzményt a koncerttel kapcsolatban, és csakis a hétfőről irnék. Délután 5-kor indultunk a 10 éves lányommal Pestre, bekalkulálva a délutáni dugót, hogy kapunyitásra a Sportcsarnokhoz érjünk. Volt némi izgalom, mivel a dugó a tetőfokára hágott a Kerepesi úton, de sikerült parkolóhelyet találnunk és 18:20-kor megérkeztünk.

Nem kellet sokat várni a bejutásra ekkor, azonban aki később érkezett már nem járt ilyen jól, főleg hogy az eső is elkezdett cseperegni. Szóval 10 perc alatt bent voltunk a biztonsági ellenőrzés és a jegykezelés után.

ACDC Budapest 2009 - Black Ice Tour - Stefan ZoltanMég szerencse hogy nem vittem sok pénzt magammal, mert egy rajongónak igazi kánaán volt ami bent fogadott. Legalább 10 helyen lehetett eredeti ACDC relikviákat vásárolni. ACDC villogó szarvacska 3e Ft (vagy 10 euró) - mondjuk ezt nem úsztam, meg Vivien ehhez mindenléppen ragaszkodott, és hogy tudna ellenállni egy szerető apuka egy ilyen szívhez szóló kérésnek...

Ezen felül volt ACDC póló minden mennyiségben, ACDC plakátok, ACDC zászlók, kis és nagy ACDC csecsebecsék, természetesen az összes ACDC album és még sorolhatnám. A belső körfolyosó már ekkor zenget az enyhén italos Német rajongóktól, ami azonnal emelte az esemény hangulatát... hozzáteszem nagyon sok külföldi volt.

Mi magyarok nem nagyon zajongtunk ekkor, főleg hogy rengeteg ACDC-n felnőtt apukát és anyukát(!) láttam a Vivienhez hasonló korú gyermekeivel. Nemes dolog a Rock-ra nevelni az ifjúságot. Minden szülőnek - magamat is beleértve - jutalompontot adok. Aztán jöttek mentek a 20 évesek, a 30-asok, a 40-esek és az 50-es párok is, igazi többgenerációs esemény volt ez.

Megkerestük a helyünket egy üdítővel a kezünkben, majd rövid fejcsóválás után megállapítottam, hogy a 115-ös szektor bizony nem éppen a szinpad közelében van. Volt időnk, hát jártunk-keltünk, amig ki nem kötöttünk a 121-es szektor feletti folyosón, ami a mozgássérültek számára volt fenntartva. Mivel szabad volt az első ilyen terasz, le is horgonyoztunk és elhatároztuk, hogy inkább állunk, de itt maradunk a szinpadtól 10-15 méterre, a jobb oldali első szektor felett.

ACDC Budapest 2009 - Black Ice Tour - Stefan ZoltanJött 40 perc Answer, meghallgattuk, aztán jött vagy fél óra szünet és még mindíg azt figyeltük mennyi üres hely van a koncerten. Közben folyamatosan hívtam Spanyiel Péter barátomat - aki nemkülönben a Robinzoncirkusz zenekar gitárosa: robinzon.try.hu - mivel Ő kint rekedt a fiával, hogy hol van már. Kiderült kisebb gubanc volt a koncert előtti órában a nézök beengedésével, igy bent kb. 8 ezren, kint meg kb. 6 ezren voltak még ekkor.

Lassan eltelt a várakozás ideje, elsötétült a szinpad és óramű pontossággal belekezdett az ACDC az esti Show-ba.

A bevezető intró után a természetesen a Rock N' Roll Train volt az első szám, irtózatos hangerővel. Igazi szívet melengető élmény volt 1991 után ismét az ACDC-t látni élőben. A szám után Brian lazán nyomott egy "Hello Budapest"-et, majd közölte hogy nem beszéli a nyelvünket, ezutám már csak "Craizy Budapest"-nek titulált minket a maga nagyapai jóindulatával. Hozzáteszem talán a 121-es szektor volt az egyetlen, ahol nem járt jól aki az ülőhely kedvéért vett ide jegyet, mert a koncert első percétől felállt az első 1-2 sor, innentől meg mindenkinek állnia kellett aki látni is akart valamit. Ja persze a végéig le sem ültek.... A "B" szektor nagyon brutálan nézett ki rengetegen voltak ott.

ACDC Budapest 2009 - Black Ice Tour - Stefan ZoltanJöttek sorba a számok megállás nélkül... azaz minden szám után 2 perc pihenőt rendeltek maguknak, ilyenkor elsötétült a szinpad, amig a zenészek Phill Rudd körül összegyűltek, megitták a kis frissítőjüket és megtörölköztek. Hell Ain't A Bad Place To Be -t követte a Back In Black, majd a következő dal az új albumról a Big Jack. Elmaradhatatlan kedvenc a zenekart fémjelző örök rocksláger a Dirty Deeds Done Dirt Cheap, majd a Shot Down In Flames a Highway to Hell albumról. Mondanom sem kell a tombolás kötelező volt amikor megszólalt a Thunderstruck riffje. Következett a Black Ice szintén az új albumról. Minden idők legnagyobb rock-blues száma az ACDC-től a The Jack. Megérkezett a harang a magasból amelynek zsinórjára Brian felpattant és lengett párat, ez volt a Hells Bells. Ezután következtek a Shoot To Thrill, az új albumról a War Machine, az Anything Goes.

ACDC Budapest 2009 - Black Ice Tour - Stefan ZoltanAz utolsó blokkban a legnagyobb szerzemények jöttek sorban: a You Shook Me All Night Long, a T.N.T., Whole Lotta Rosie és a Let There Be Rock. Leirhatatlan katarzis élmények voltak ezek. A Let There Be Rock alatt szólt Angus majd 10 perces szólója. Csodálatos!

Hihetetlen tempóban és energiával nyomták végig a koncertet. Minden benne volt ami szokott, Angus szólója, Angus sztriptíze.... azaz egy valami mégiscsak hiányzott a Let There Be Rock alatt, mégpedig nem láthattuk a gitározó Angust Brian Johnson nyakában. Habár a korukat letagadhatják, de vannak már olyan erőelemek amire nem vállalkoztak. A két background gitáros Malcolm és Cliff szinte rezzenéstelenül játszották végig a 2 órát. Úgy álltak ott mint két kőszikla.

ACDC Budapest 2009 - Black Ice Tour - Stefan ZoltanÍgy is azt nyújtották amire vártunk, hozták a formájukat, az egész koncertről tényleg csak szuperlativiuszokban lehet beszélni. A végére jött a ráadás, benne a leghíresebb számuk a Highway To Hell és a For Those About To Rock (We Salute You) , ahol a Népstadion 12 ágyúja helyett most csak hatot sorakoztattak fel, de azok is igen nagyokat szóltak a szám közben.

A koncert végén sikerült időben elhagyni a Sportarénát, örök élménnyel lettünk gazdagabbak a lányom és én, aki miután beszállt a kocsiba a villogó szarvacskákkal a fején 3 perc alatt elaludt. Igy mentünk hazáig.....

Köszönjük mindenkinek aki tett valamit a koncert megvalósításáért, köszönet a LiveNationnak, köszönet a Ticketpro-nak, köszönet a Budapest Sportarénának és KÖSZÖNET A MAGYAR RAJONGÓKNAK akik ott voltak.

És akiknek nem jár köszönet azok a nepperek voltak, akiknek sajnos sikerült lehúzni jópár rajongót és akik miatt elég sok üres hely maradt az eladatlan jegyek miatt.

Salute: Sbs azaz Stefán Zoltán főszerkesztő.

Track lista 2009 március 23-án:

1. Rock N’ Roll Train
2. Hell Ain’t A Bad Place To Be
3. Back In Black
4. Big Jack
5. Dirty Deeds Done Dirt Cheap
6. Shot Down In Flames
7. Thunderstruck
8. Black Ice
9. The Jack
10. Hells Bells
11. Shoot To Thrill
12. War Machine
13. Anything Goes
14. You Shook Me All Night Long
15. T.N.T.
16. Whole Lotta Rosie
17. Let There Be Rock

Ráadás:
18. Highway To Hell
19. For Those About To Rock (We Salute You)

További cikkek a budapesti ACDC koncertről