Kezdőlap/Main
English
Fórum Full-Size

BLACK ICE TOUR
AC/DC Hírek
Koncertbeszámoló
AC/DC Black Ice Tour
Budapest Sportaréna
Black Ice Album
Black Ice Tour galéria
Black Ice Tour video
AC/DC Black Ice Blog
AC/DC MINDÖRÖKKÉ
1991 Népstadion...
Az AC/DC története
AC/DC tagok
AC/DC diszkográfia
AC/DC Extrák
AC/DC HUNGARY
ACDC Hungary Blog
Kapcsolat/Contact
Mediacenter
Linkek
Impresszum

AC/DC Black Ice Tour :: Black Ice Album

Black Ice Album

A Black Ice az AC/DC 2008-ban kiadott albuma. Pontosan 8 évet kellett rá várni a Siff Upper Lip óta, de nem bánjuk meg, sokkal jobb lett annál.

Sőt állíthatom, hogy a FOR THOSE ABOUT TO ROCK 1981-es megjelenése óta a Black Ice a legjobb album. Már a számok mennyisége (15!) is jelzi, hogy volt mit kiadni magukból a fiúknak. Az angol The Guardian egyenesen a Black in Black II-ként emlegeti. A Sony-BMG gondozásában megjelenő album igazi csemege a rock rajongóknak.

Az együttes nem engedélyezte az Apple's iTunes oldalán a számonkénti letöltéses árusítást, csak egyben lehet megvenni az egész albumot, bár a korai kalózkópiákat a torrent oldalakról 2008 októberig már több mint 400 000-en töltötték le. Közben amerikában már megjelent az album és a több százezer eladott példányszám mutatja hogy igazuk volt.

Külön érdekessége, hogy többféle lemezborítóval fog piacra kerülni, az AC/DC rajongók választhatnak a borítók színe és mintája közül. Lesz piros, sárga, fehér borítós változat, a kék feliratos jelzi az extra kiadást, amely mellé a számok szövegeit és fotóalbumot is kapunk potom pár száz forinttal többért, azt hiszem ez fog a leghamarabb elfogyni.

Az album minősége profi, nagyon jól szól, nincsenek túl/alul kevert részek, egy igazi tökéletes stúdiómunka. Az első pár nóta meghallgatása után azonnal észrevenni a jótékony változást Brian Johnson énekében, már-már közelíthetne a néhai Bon Scott hangra. És most tegyük fel a korongot...

  AC/DC Black Ice

01. Rock N' Roll Train
02. Skies on Fire
03. Big Jack
04. Anything Goes
05. War Machine
06. Smash 'N' Grab
07. Spoilin' for a Fight
08. Wheels
09. Decibel
10. Stormy May Day
11. She Likes Rock 'N' Roll
12. Money Made
13. Rock 'N' Roll Dream
14. Rocking All the Way
15. Black Ice

dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg
dalszöveg

A Rock N' Roll Train igazi kezdőnóta, amolyan 1981 utáni ütős AC/DC feeling. Bár a dallamok kissé ismerősek az előző lemezről de még igy is remek dal ahol az angyalok és az ördögök együtt utaznak a fantáziádban, hogy mindent megkaphass amit csak akarsz. Nem hiába választották az album beharangozó dalának amelyet kislemezen adtak ki.

Kissé lelassul az ütem a Skies on Fire hallgatása során, a Bedlam in Belgium jut róla eszembe, amely az akkori lemez legjobb dala volt, hát ide is elfér. Skies on Fire azaz lángoló égbolt.

Szinte azonnal a rock alapműnek számító The Jack-re assziciáltam amikor a Big Jack címét megláttam a borítón, de ha annak reinkarnációjának szánták sajnos nem sikerült, viszont egy jó kis ütős nóta lett belőle jóval több dallammal mint amit a The Jack-ben hallhattunk.

Az Anything Goes első meghallgatása közben gyorsan ránéztem a borítóra, Bruce Springsten énekel? Nos nem, de a feeling és a dallam erre emlékeztet. Szóval igazi 90-es évek hűde Amerika nóta. Ez a szám biztos amerikai receptre készült amolyan minden hamburgeresnél ez csöpögjön rock'n'roll. Gondolom a producernek benne volt a keze rendesen ebben a számban. (Ő volt Bruce Springsteen menedszere is egykor). Habár elsőre nem egy eredeti AC/DC hangzásvilág, de hamar meg lehet szeretni a számot.

Az első igazán kemény AC/DC szerzemény a War Machine, remélem a koncerten is visszaüt majd az ereje. Let's go...ne háborúzz...zenélj!

A Smash 'N' Grab számomra a töltelék dalok közé sorolódott, átlagos rock'n'roll AC/DC módra. Smash 'n' Grab, azaz darabokra tör és megragad..ha nem vigyázol téged is.

Na ez már igen a Spoilin' for a Fight a második kedvencem az albumról. Egyszerű AC/DC akkord, 4/4 ütem, monoton basszus komoly headbang-re alkalmas dal.

A Wheels már igazi rock'n'roll a javából, itt csúcsosodik ki az album. Feszes tempó, jó dallam, a kamionosok a 66-os úton biztos sokat fogják nyomatni. Wheels azaz kerekek dübörögnek az úton miközben a DC szól a rádióból és nyomom az alkoholmentes sört egy cowboy kalappal a fejemen.

Kissé rendhagyó, mégis nagyon jól megkomponált a Decibel melyben a blues gyökerei köszönnek vissza. Decibel a hangerő mértékegysége, ahol számíthatunk a mutató kiakasztására.

A Stormy May Day is a furcsa szerzemények közé tartozik, először meghallva talán nem is gondolnám, hogy ez egy AC/DC lemezről szól. Inkább egy XXI. századi amerikai-country ballada egyszerű szövegével: viharos éjszaka, süvítő szél, ugató kutyák... ilyen egy viharos május nap.

Itt a következő jó kis rock'n'roll dal a She Likes Rock 'N' Roll. Amúgy ha megfigyelitek 4 dal címében is szerepel a rock'n'roll és még ennél is több szám szövegében, érthetően nem véletlenül. Ha nem tudnátok az AC/DC egy Hard Rock banda...(haha...) . A She Likes Rock 'N' Roll egy igazi 4/4-es AC/DC kemény nóta.

A Money Made abszolút ötcsillagos szám, annak ellenére, hogy nem csak a címében emlékeztet a nagysikerű MoneyTalk-ra. Aki még eddig nem rázta szét az agyát, erre meg fogja tenni. Miről is szólna másról a Money Made, mint Los Angelesről, a pezsgőfördős életről, Hollywoodról, a lazaságról és hogy csináljuk a pénzt...

Visszakapcsolás egy alacsonyabb fokozatba a lassabb ritmusú a Rock 'N' Roll Dream hallgatása során. Lágyan ringatózunk az álmainkban minket körül ölelő mély víz tengerében...persze amúgy AC/DC módra.

Újra elkap a gépszíj amikor meghallom a Rocking All the Way nótát, szintén egy nagyon jól sikerült nóta az úton lévőknek elalvás ellen. Szóljon a rock minden úton, szintén egy dübörgős 4/4-es hamisítatlan AC/DC szerzemény.

És végezetül a címadó szerzemény a Black Ice. Az is biztos, hogy nem ez a legjobb szám a lemezen, de ha már ez lett a vezérdal szeressük hát. Minden esetre ha hív az ördög te se legyél ott...

Összefoglalva minden kritikám ellenére a lemez nagyon jól sikerült alkotás, főleg ha mögé teszem a 1982-1990 közti igen szerencsétlen albumokat. Minden szám tökéletes, nincs olyan töltelék amit egy AC/DC rajongó átpörgetne (...a CD-n...). Amit hiányoltam már régóta az egy TNT, egy Dirty Deeds, egy High Voltage a maguk egyszerűen tökéletes egyszerűségével, ezt most sem találtam a korongon, de ne legyünk telhetetlenek kapunk helyette 15 vadonatúj AC/DC dalt...

Csak javasolni tudom mindenkinek a megvásárlását, az AC/DC fanoknak meg természetesen kötelező. Október 20-án óramű pontossággal érkeztek a lemezek az üzletek polcaira. Hallgassuk és készüljünk a márciusi koncertre. S ha már a koncertre készülünk, a lemez mellé több helyen vehetünk pólót és sapkát is elérhető áron, hogy az AC/DC feeling 100%-os legyen.

Stefán Zoltán :: 2008.10.20. :: www.acdc-blackice-tour.com

További Black Ice lemezkritikák

AC/DC: Black Ice
Forrás: Hardrock 2008-11-01
Az első őrülethullám után és jó néhány hallgatással a hátam mögött (talán itt követtem el a legnagyobb hibát, de erre, majd a vége felé visszatérek), fogtam neki az új AC/DC korong elemzésének. Ha nem muszáj, most nem térnék ki arra a tomboló rock lázra, ami körülveszi ezt az anyagot, inkább próbálom alapból megközelíteni a hallottakat.
Tovább olvasom a Hardrockon>>>

Szóljon a rock! Az új AC/DC
Forrás: Quart 2008-10-22
A nyolc éve várt, ha jól értem, kisebbfajta újjászületésként (új a producer, a RATM és Springsteen mellől ismert Brendan O'Brien, de nem is ez a lényeg, hanem hogy négy dal címében is szerepel a "rock" szó!) értelmezett Black Ice viszont teljesen rendben van, telis-tele nagy AC/DC-pillanatokkal.
Tovább olvasom a quarton>>>

Rongyláb boogie
Forrás: Index 2008-10-15
Nyolc évet kellett várni a világ legegyszerűbb rockzenéjét játszó AC/DC új albumára, de megérte. A Black Ice pontosan olyan lett, amilyennek egy boogie-ba öltött rockalbumot elképzeltünk, nem is csoda, hogy egy hét alatt négyszázezer alkalommal töltötték le a fájlcserélőkről, és a március budapesti koncertre pár óra alatt elfogyott minden állójegy.
Tovább olvasom az indexen >>>

Black Ice lemezkritika Hellstartól
Forrás: Lemezkritika.hu-Hellstar 2008-10-08
Biztos siker lesz ez a lemez, hiszen hosszú hallgatás (8 év) után térnek vissza, és abból is látszik, hogy nem játszanak túl bonyolult zenét, hogy szinte hónapok alatt felrántottak egy komplett új albumot 15 nótával.
Tovább olvasom a Lemezkritika.hu-n>>>

AC/DC: Black Ice
Forrás: Est 2008-10-20
A hard rock történetének egyik legnagyobb zenekara, az ausztrál AC/DC a 2000-es Stiff Upper Lip után csak most jelentkezik új stúdióalbummal. Rendszeres időközönként azért az új évezredben is felbukkantak a piacon AC/DC-kiadványok, újrakiadások, DVD-k.
Tovább olvasom az esten>>>

Vissza a lap tetejére >>>