Kezdőlap/Main
English
Fórum Full-Size

AC/DC TÖRTÉNET
1. A gyökerek
2. A korai évek
3. Az első nagylemez
4. Irány Európa
5. Amerika meghódítása
6. Highway to Hell
7. Bon Scott halála
8. Brian Johnson érkezése
9. Langyos évek
10. Kitörési kísérletek
11. Visszatérés a színpadra
12. A nagy durranás
Extra 1. Bon Scott
Extra 2. Hells Bell

AC/DC Black Ice Tour :: Az AC/DC története

1. Az AC/DC története: Gyökerek

Az AC/DC Ausztrál rock zenekar, melyet a Malcolm Young és Angus Young testvérpáros alapított 1973-ban. Mai adatok szerint (2008) a zenekar több mint 200 millió lemezt adott el, amelyből 42 millió a leghíresebb és mindmáig a legjobb rock lemezként emlegetett lemezük a Back in Black.

 

Mint minden jóravaló AC/DC történet ez sem kezdődhet a gyökerek nélkül.
A Young család Skóciában tengette életét 8 gyermekükkel, s mivel a megélhetésük Glasgowban meglehetősen nehézkes volt, ezért a családfő úgy határozott szerencsét próbálnak Ausztráliában.

William és Margaret Young egy gyermeküket hátrahagyva hajóra szállt és meg sem állt Sydney városáig. Ekkor Malcolm még csak 10, Angus pedig 8 éves volt.

A zenei életbe először a legidősebb testvér George vágott bele, The Easybeats néven alapított zenekart. Természetesen egy zenei tehetségekkel megáldott családban, gyorsan ragadós a példa, így a két fiatalabb testvér is megmérgezve érezve magát, lázasan gyakorolt a gitár húrjain.

Kettejük közül már a korukból adódóan is Malcolm csatlakozott először 1971-ben egy zenekarhoz, ez volt a Velvet Underground. Angus 15 évesen döntött úgy, hogy befejezi az iskolát és inkább dolgozni fog nyomdászként egy helyi újságnál. Közben megalapította első saját zenekarát Tantrum néven. Két évvel később Malcolm zenekara feloszlott, azonban máris egy új banda alapításán gondolkodott, ahol megvalósíthatja saját zenei irányzatát egy kemény, húzós, feszes hangzású, a boogie gyökereiből merítő rock zenét.

Maga mellé vette öccsét, Larry Van Kriedt jelentkezett basszernak, Colin Burgess dobosnak és rövid válogatás után Dave Evanst választották énekesnek. A zenekar nevét hosszas találgatás után, Margaret leánytestvérük olvasta le a varrógép hátuljáról: AC/DC, azaz váltóáram egyenáram. Sok legenda kering a mai napig az AC/DC más jelentéseiről (biszexualitás) de ekkor még semmi mást nem jelentett mint az elektromosság megjelölését egy varrógépen. Ausztráliában „Acca Dacca” néven lettek híresek, ahogyan az AC/DC-t az ausztrálok egyszerű vidéki tájszólással ejtették.

Volt már nevük, összeállt a csapat, próbáltak eleget, majd 1973 december 31-én egy szilveszteri partin léptek fel először Sydney-ben a Chequers klubban.

Tovább a 2. fejezethez >>>

Vissza a lap tetejére >>>